”Äntligen ser han det som det är. Grannens lagård som den är. Ett spåntak som ligger på marken och skräpar som en ruttnande lövhög. Det var som om jorden öppnat sin mun och tuggat i sig stockvirket och spottat ut det som var oätligt. Överallt på torpen och kolonaten står redan kvarlämnade slädar och hjulpar stilla och orörliga.
Texten här ovan är hämtad ur Sune Jonssons bok Bilder från den stora flyttningen från 1964. Det är kronotorparen Jonas Oskar Jonsson som sitter och skådar ut över sitt livsverk - en till synes helt meningslös odlargärning i byn Mötingselberg. Snart går flyttlasset till pensionärshemmet och all den mark Jonas Oskar Jonsson med möda odlat upp kommer snart att vara skogsbevuxen.
I boken Bilder från den stora flyttningen har Sune Jonsson i text och bild skildrat människor och miljöer i avfolkningsområden i Västerbottens inland. Mellan 1961-1964 reste Sune Jonsson omkring med sin kamera bland gårdar i Lycksele och Vilhelmina. En resa som bjöd på många personliga möten och många bittra berättelser om ett omänskligt slit på stenbundna åkrar och vattensjuka myrodlingar. Mollstämda historier om brustna förhoppningar, svek och meningslösa dagsverken.
Det har gått ungefär 40 år sedan Sune gjorde sin dokumentära skildring. Vad har egentligen hänt sedan dess? Står alla gårdar öde? Finns det några människor kvar? Mellan 2004 -2009 reste jag runt i Vilhelmina tillsammans med fotograf Karl-Einar Löfqvist och uppsökte platser och personer som finns avbildade i Sunes bok. Vi träffade ättlingar till kronotorparna/kolonisterna och sökte spåren de lämnat efter sig.
Följ med på en tidsresa i kronotorparlandet.
Laila Eliasson 2008-11-28